Una resolució publicada pel Síndic de Greuges, demostra el manifest menyspreu del govern del Partido Popular de Massalfassar, representat en la persona de l’alcalde Joaquín Soler, respecte de la llengua en que han triat viure bona part dels massalfassins i les massalfassines, el valencià. Resulta que un veí de Massalfassar va tramitar una queixa davant del Síndic de Greuges perquè tots els edictes i comunicats que publica aquest ajuntament al Butlletí Oficial de la Província ho fa exclusivament en castellà:

“Que l’Ajuntament de Massalfassar publica totes les normes (ordenances, pressupostos, etc.) en el BOP, exclusivament en castellà, de manera que contravé la legislació vigent respecte de la cooficialitat lingüística a la Comunitat Valenciana.”

En resposta a aquesta queixa del veí del nostre poble, l’alcalde, no va tindre millor idea que riure’s en la cara d’aquest veí amb la següent resposta, que per a més burla, la va fer en castellà:

(…)Que considerando lo dispuesto en el artículo 8 de dicha Ley (Llei d’ús i ensenyament del valencià) según el cual “las leyes que aprueben las Cortes Valencianas serán redactadas y publicadas en ambas lenguas” no haciendo mención expresa a las normas aprobadas y publicadas por parte de las Corporaciones Locales.

Que el Ayuntamiento de Massalfassar no dispone de medios materiales, temporales ni personales suficientes para instruir todos los procedimientos, aprobar y publicar normas o dictar actos administrativos de forma bilingüe. (…)”

Com era d’esperar, la resposta del Síndic de Greuges va ser contundent:

  • Punt 1. Sobre l’ús del valencià per part de les administracions locals:

(…)Així mateix, senyoria, hem de comunicar-li que la Llei valenciana 4/1983, de 23 de novembre, d’ús i ensenyament del valencià, dictada com a desplegament de l’Estatut, establix en el seu art. 2 que el valencià és la llengua pròpia de la Generalitat i de la seua Administració pública, i de l’Administració local i de totes les corporacions i institucions públiques que en depenguen. I l’art. 28 de la llei referida indica que els ens locals fomentaran l’ús del valencià en totes les activitats administratives.

Els ciutadans valencians, en les seues relacions amb els poders públics, tenen dret (un dret territorialment delimitat) a usar la llengua cooficial que trien i este dret, conseqüentment, genera en els poders públics la corresponent obligació d’adaptar les seues estructures a la situació de cooficialitat vigent(…)

  • Punt 2. Sobre l’ús del castellà en la resposta a la petició d’aquest veí del poble:

(…)No obstant això, senyor, independentment de la qüestió de fons, relativa als continguts del BOP exclusivament redactats en castellà, en la tramitació d’esta queixa ha sorgit una altra qüestió sobre la qual esta institució no pot deixar de pronunciar-se, relativa a l’adequat respecte als drets lingüístics dels ciutadans.

Com sap, l’expedient de queixa es va iniciar com a conseqüència de l’escrit dirigit a esta institució per l’interessat, Sr. (…), redactat íntegrament en valencià, per la qual cosa, en conseqüència, la petició d’informe que esta institució li va dirigir va ser realitzada en valencià, atés que esta va ser la llengua que l’interessat havia triat.

Tanmateix, l’informe que vosté ens va remetre està redactat exclusivament en castellà;(…)

En base a això, el Síndic li “suggereix” a l’Ajuntament de Massalfassar, representat en la persona del seu Alcalde-President:

-Que adopte, en l’àmbit de les seues competències, les mesures ordinàries i extraordinàries necessàries a fi de d’adaptar les seues estructures perquè els impresos, formularis, models oficials, actes, ordenances, etc. que utilitze siguen redactats, de conformitat amb la legislació vigent, en les dues llengües cooficials de la Comunitat Valenciana.

-Així mateix, li recordem els deures legals que la Constitució i la legislació vigent li imposa de respectar els drets lingüístics dels administrats i utilitzar en tots els procediments i en qualsevol altra forma de relació entre ells, la llengua, valencià o castellà, triada per ells.

Malgrat que el Síndic de greuges és molt clar en la seua resolució, com que les resolucions d’aquest ens, no són vinculants, l’alcalde de Massalfassar, Joaquin Soler, prefereix fer-ne cas omís, i continua publicant els edictes exclusivament en castellà, vulnerant els drets de tots els massalfassins i les massalfassines que han triat viure en valencià. Però es veu que Joaquín Soler no és l’alcalde de tots, només ho és dels castellanoparlants.